BHV Medisch - Medic First Response

Medic First Response
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

BHV Medisch



De Medic First Responder is als BHV'er op de werkplek en overal in onze samenleving een vooruitgeschoven schakel in een keten van medische hulpverleners.
Zij zijn als collega, vriend, gezins- of familielid als eerste ter plaatse en kunnen met hun kennis en vaardigheden het verschil uitmaken tussen leven en dood.
De verdere opvolgende professionele schakels bestaan uit: ambulance personeel, SEH artsen in het ziekenhuis en soms ter plekke via een helicopter, chirurgen en specialisten en daarna nog vaak revalidatie personeel.


De 1 daagse Medic First Response cursus past precies in het ’Profiel Bedrijfshulpverlener’ van de Ministeries van Sociale- en Binnenlandse Zaken en kent dezelfde medische inhoud en vaardigheden als elke basis opleiding BHV; nu aangeleerd in de MFR methode, conform de richtlijnen van het NFGATOS*.
De Medic First Response cursus is daarmee gelijk aan de Medische Module BHV.
* (National Guidelines for First Aid Training in Occupational Settings USA )

Het belangrijkste verschil tussen de MFR en de meeste BHV trainingen is dat wij vanuit de Amerikaanse achtergrond dieper op de onderwerpen ingaan. Dit is noodzakelijk omdat Medic First Responders in de VS door de grote afstanden daar, vaak langer voor een patiënt zorg moeten kunnen dragen dan in Nederland.

De Medic First Response cursus, inclusief reanimatie, volgt de erkende richtlijnen van de ILCOR* uit 2015, en daarmee ook die van de Europesche en van de Nederlandse Reanimatie Raad. MFR is bovendien verder aangevuld met de aanbevelingen uit: Emergency Care and Transport of the Sick and Injured**.
*  (International Liaison Committee On Resuscitation, Basic Life Support en Advanced Life Support)
                            **(American Academy of Orthopaedic Surgeons, 7 th edition)

In veel BHV opleidingen bestaat het BHV certificaat uit de combinatie van twee modules:
      1. de medische module
      2. de brand module.  
Een BHV'er op de werkvloer is dan veelal een collega die beide trainingen gevolgd heeft.
Dit is echter wettelijk niet verplicht noch noodzakelijk.


Het gaat de wetgever erom dat de werkgever personeel in dienst heeft dat hem bijstaat in noodgevallen en dat weet hoe ze moeten handelen in een medisch noodgeval en bij een -beginnende- brand.

In de z.g. 'arbeidsomstandighedenwet' waarin dit m.n. in artikel 15 lid2, geregeld wordt, staat niet omschreven, en het is danook niet vereist, dat de daarin gespecificieerde taken, verenigd moeten zijn in één persoon.

De meeste door ons getrainde bedrijven kiezen ervoor om hun werknemers te trainen in óf de medische module óf de brand module met soms toch een kleine groep individuele werknemers die de beide BHV groepen overlappen en dus wél beide modules gevolgd hebben. Dit zijn dan vaak de vaste medewerkers en leidinggevenden.


Klik hier om de cursusdagen van de volgende Medic First Response BHV training te vinden.

            


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu